Bosna

Danas u Sarajevu samit premijera država zapadnog Balkana

Danas će u Sarajevu biti održan sastanak premijera država zapadnog Balkana, čiji je domaćin predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Kako je ranije najavljeno iz Vijeća ministara, pored domaćina, sastanku će prisustvovati premijeri Albanije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije, te evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva, kao i ministar vanjskih poslova Italije.

Šefovi vlada država zapadnog Balkana u zgradu institucija Bosne i Hercegovine trebali bi doći u 11 sati, a pola sata kasnije Zvizdić će održati pozdravni govor.

U 14 sati planirana je konferencija za novinare na kojoj bi se trebali pojaviti Zvizdić, premijer Srbije Aleksandar Vučić, premijer Crne Gore Duško Marković, premijer Makedonije Emil Dimitrijev, premijer Albanije Edi Rama, kao i šef Vlade Kosova Isa Mustafa.

Konferenciji za novinare prisustvovat će i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn te ministar vanjskih poslova Italije Angelino Alfano.

Izgradnja autoputeva

U Sarajevo su u srijedu navečer odvojeno stigli premijer Kosova Isa Mustafa i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Dolazak kosovskog premijera prošao je bez publiciteta, dok je Vučićev dolazak privukao pažnju medija nakon napisa u Srbiji da bi se u Sarajevu mogao dogoditi incident sličan onom u Potočarima 2015. godine.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak jučer je prilikom dočeka premijera Srbije Aleksandra Vučića na Međunarodnom aerodromu Sarajevo kazao kako dolazak šefa Vlade Srbije u ovom trenutku ima ogroman značaj za daljnji razvoj odnosa između dviju država.

Vučić je sinoć istakao kako je važno razgovarati, “jer to smiruje tenzije u regionu, što nam je neophodno”.

“Što se tiče sutrašnjeg dana razgovaraćemo o konkretnim stvarima, upravo kako sam juče razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Želimo da vidimo što više konkretnih projekata, da znamo šta nam je cilj, gde idemo, šta želimo da postignemo. Mislim da ćemo imati po prvi put značajnije rezultate”, ukazao je on.

Istakao je kako su za Srbiju važni izgradnja autoputeva, o čemu postoje zajedničke ideje sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, ali i o putu Niš – Priština – Drač. Kako je rekao, postoji spremnost da se razgovara o prugama koje su jeftinije.

Snajperska zaštita

Vučić je naglasio da se u Sarajevu osjeća apsolutno sigurno i razmišlja da izađe u grad kako bi razgovarao sa građanima.

On je to rekao nakon napisa pojedinih beogradskih medija da udruženja ratnih veterana pripremaju nerede tokom njegove posjete Sarajevu.

Ranije je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio kako je sa nadležnim službama dogovorio sve mjere koje će biti poduzete s ciljem potpunog osiguranja premijerskog skupa, a samo mjesto održavanja bit će pod snajperskim nadzorom.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezani članci

Back to top button