Zanimljivosti

Šaljivdžiju za “preCednika”

Sächsische Zeitung u svom online izdanju prenosi članak dopisnika novinske agencije Thomasa Breya o komičaru iz Srbije, koji se kandidirao za predstojeće predsjedničke izbore u Srbiji. “24-godišnji Luka Maksimović je preko noći u Srbiji postao hit. Taj student komunikacijskih znanosti je sa svojom ‘zafrkantskom’ strankom prošle godine tijekom općinskih izbora u svom rodnom gradu Mladenovcu iz prve postao druga najjača politička snaga. Sada ga je više od 12.000 potpisa građana učinilo čak kandidatom za predstojeće izbore za šefa države”, prenosi Sächsische Zeitung i dodaje da njegova javna šala počinje već sa imenom stranke – SPN što je skraćenica za “Sarmu Probo Nisi”.

Usto je, nastavlja taj list, novi političar sebi nadjenuo umjetno ime Ljubiša Preletačević, što aludira na “česte promjene stranke političara radi vlastite koristi i osobnog bogaćenja. ‘Beli’ je njegov alias. Bijelo odijelo, bijela košulja, bijela kravata. A onda horor za svakoga koji ima imalo smisla za modu: lagane ljetne hlače su utrpane u debele vunene čarape, a na nogama mokasinke. Preko toga debeli smeđi zimski kaput. Tamna kosa je pokupljena u nešto između punđe i konjskog repa. Na lijevoj ruci jedna vrsta glomaznog bijelog pečatnog prstena.”

Sav u bijelom

Sächsische Zeitung dalje prenosi da je “Belog” njegov stajling za kratko vrijeme učinio poznatim – i bez ikakve skupe TV reklame ili velikih izbornih plakata: “On stiže u bijeloj kočiji ili na bijelom konju, grli bijele pse, u naručju drži janje. Ovoga tjedna se ispred zgrade Republičke izborne komisije dovezao u jednoj bijelog limuzini.” A taj stil se može vidjeti i na njegovim kanalima na socijalnim mrežama, gdje se ističe njegov izborni slogan: “Samo jako”, i poziva na to da se Ljubišu Preletačevića Belog izabere “za preCednika”. Sächsische Zeitung prenosi da “Beli” sam sebe naziva “stranim plaćenikom i izdajnikom” te da se time “ruga poznatom argumentu vlade naspram oporbe. Njegov kredo “Ja sam iz naroda” (odnosno: Sirotinja uzvraća udarac) bi trebao zbuniti one političare koji nisu više bliski s izbornom bazom, tj. biračima. Prije svega su mladi i među njima posebno oni obrazovani ti koji se zanimaju za tu mladu političku zvijezdu. Oni su se već odavno odvratili od uvijek istih parola etabliranih političara. Predavali su nevažeće glasačke listiće ili za vrijeme izbora ostajali kod kuće. S oko 100.000 glasova, koje će – kako se pretpostavlja – ‘Beli’ osvojiti, on ne može pobijediti na izborima, ali bi time mogao spriječiti da premijer Aleksandar Vučić pobijedi u prvom krugu, što se smatralo već sigurnim.”

Izgon Sanela M. u Srbiju

Zeit Online se u svom članku osvrće na jučerašnju vijest o tome da se Sanelu M. ipak može izdati izgon iz Njemačke u Srbiju, čiji je državljanin. Sanela. M. je, naime, njemački sud osudio za ubojstvo 22-godišnje studentice Tugce Albayrak, koju je M. u studenom 2014. na jednom parkiralištu tako jako udario da je ta mlada njemačka Turkinja preminula od ozljeda. Hessenski Upravni sud je u utorak u konačnici odlučio da se Sanela M. može vratiti u Srbiju, prenosi Zeit Online. Taj list podsjeća da je Sanela M. pokrajinski sud u Darmstadtu u lipnju 2015. osudio zbog tjelesne ozljede s posljedicom smrti na tri godine zatvora za maloljetnike. “Trenutačno se on nalazi u Wiesbadenu u zatvoru za maloljetnike. Kad će taj 20-godišnjak biti vraćen u Srbiju, još nije poznato. Grad i pokrajinski sud moraju odlučiti o tome hoće li on za vrijeme odsluženja kazne ili nakon toga biti vraćen, kazao je jedan glasnogovornik Upravnog suda u Hessenu”, piše Zeit Online.

List ujedno podsjeća da je grad Wiesbaden u rujnu 2016. donio nalog o njegovom izgonu u trajanju od osam godina, ali da je na to Sanel M. uložio žalbu i hitno zatražio puštanje na slobodu. No, i Upravni sud u Wiesbadenu, a i Upravni sud Hessena su odbili njegov zahtjev za puštanjem na slobodu, navodi se dalje i dodaje: “Kao obrazloženje su suci naveli da Sanel M. i dalje predstavlja opasnost za društvo. Oslanjajući se na presudu i njegovo kasnije ponašanje u zatvoru, Upravni sud je, navodi se, došao do procjene kako bi M. u konfliktnim situacijama ponovno reagirao agresivno i nasilno. Osim toga, M. je samac i bez djece, a nema ni izgleda na neki posao te bi se stoga nakon odsluženja zatvorske kazne mogao na isti način integrirati u Srbiji, kao i u Njemačkoj, naveli su suci, dodajući kako polaze od toga da će ga u toj integraciji u društvo podržavati njegovi roditelji u Srbiji”, piše Zeit Online.

Back to top button