Zdravlje

U SAD 400.000 smrtnih slučajeva godišnje zbog loših navika u ishrani

Više od 400.000 smrtnih slučajeva godišnje u SAD vjerovatno su posljedica loših navika u ishrani, posebno kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti, navodi se u studiji predstavljenoj na konferenciji nevladine organizacije “American Heart Association” koja se bavi prevencijom ovih oboljenja. Desetine hiljada života bilo bi spaseno godišnje ukoliko bi Amerikanci jeli više zdrave hrane kao što su voće i povrće i manje masne i slane hrane, utvrdio je autor studije i profesor javnog zdravlja sa Univerziteta Washington, Ashkan Afshin.

“Trans masti”, veoma loše za zdravlje, uglavnom su eliminisane u prehrambenim proizvodima u SAD, ali ih i dalje ima u keksu, nekim margarinima i drugoj prerađenoj hrani.

“Rezultati našeg istraživanja pokazuju da bi skoro polovina smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti u SAD mogla da bude spriječena uvođenjem boljeg režima ishrane”, smatra profesor Afshin.

Rad se zasniva na podacima 1990-tih, uključujući i rezultate nacionalnog istraživanju o zdravlju i ishrani i statistike Organizacije UN za hranu i poljoprivredu.

Više od 600.000 ljudi godišnje umre od kardiovaskularnih bolesti u SAD. Uzročnici kardiovaskularnih bolesti su gojaznost, pušenje, loša ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti i naslijedni faktori.

Konferencija o sprječavanju kardiovaskularnih bolesti, na kojoj su u četvrtak predstavljeni rezultati studije, održana je u Portlandu, u američkoj državi Oregon.

Back to top button